10 gode råd om IT sikkerhed
Malware er en forkortelse for malicious software, eller på dansk ”et ondsindet program”. Mange tror at hvis blot de benytter en MAC så behøver de ikke at beskytte deres computer mod virus og andet malware. Det er en stor misforståelse. Mange trusler kommer via de softwares vi benytter som f.eks. Adobe og både brugere af MAC og Microsoft benytter den type programmer eller f.eks. de samme browsere og disse er fyldt med sårbarheder der løbende udnyttes af IT kriminelle.
Her finder du ordforklaringer
- Antivirus - Benyt altid et antivirusprogram der som minimum indeholder antivirus, antispyware, spamfiltrering, antiphishing og firewall. Antivirusprogrammet skal opdateres automatisk. Vi kan henvise dig til et uvildigt testcenter på Hamborg Universitet, som tester antivirusprogrammer, der kan du måske finde inspiration til at vælge en sikker løsning: www.av-test.org.
Antivirus på mobileenheder (tablets og smartphones)
beskytter mod virus
forhindrer hackere at tilgå lagrede filer,
aflytte samtaler, læse dine beskeder (sms/mms),
tilgå dine synkroniserede e-mails (hvis du benytter den funktion),
følge din færden via GPS (hvis din telefon har GPS funktionalitet),
aflæse alle indtastede kodeord til f.eks. sociale netværk eller bank
På iPhone kan man undgå de fleste browser baserede vira ved at bruge en anden og mere ”sikker browser”, end Safari. Den sikre browser kan leveres af forskellige antivirus udbydere. Der findes desuden programmer til at finde, låse eller få din forsvundne mobil/tablet til at starte en sirene.
- Opdateringer - Opdater alle dine øvrige programmer så ofte som muligt... F.eks. Java programmer (Link til guide for at installere Java), browsere såsom Internet Explorer m.v. Indstil sikkerhedsniveauet i din browser så du altid bliver spurgt når der overføres informationer, filer eller programmer til din computer.
- Farlige hjemmesider - Vær forsigtig med hjemmesider, der vil have dig til at udføre en handling, der strider mod god etik, eller f.eks. opfordrer til køb af varer, vis oprindelse du ikke kender, eller hvis formål du er i tvivl om. Piratkopieret software indeholder f.eks. ofte bagdøre der giver hackere adgang til din computer, og dermed dine data.
- Links
Klik ikke på links du modtager over Messenger, chat, fora, sociale netværk såsom Linked In, Facebook etc. Hvis ikke du er 100% sikker på, at der ikke kan være malware på destinationen der linkes til. Du skal f.eks. aldrig give en Facebook applikation tilladelse til noget for at se en video, eller en ”sjov hjemmeside”.
- e-Post
Slet E-post uden at læse dem, hvis teksten i emnelinjen ikke giver nogen mening, ser underlig ud eller undtagelsesvis eller uventet er på engelsk eller andre fremmedsprog, også selv om den er fra nogen, du kender. Vær forsigtig med at benytte eller installere programmer, du får tilsendt uopfordret fra andre.
- Log af
Husk at logge af dine konti af inden du forlader computeren. Folk kan let tilgå personlige oplysninger samt ændre passwords samt udgive sig for at være dig når de har adgang til kontoen. Dette er bl.a. også vigtigt hvis man vil undgå ”Facebook rape” (når andre skriver på som indehaveren af profilen i profilen)
- Backup - Tag regelmæssig backup af vigtige filer, så du ikke mister vigtige data såsom dokumenter eller billeder du er glad for. Vandskader, brand eller andet fysisk misvedligeholdelse af hardware kan lede til store tab af data, som kan undgås ved at have backup’s. Backup’s kan lægges på flere medier såsom eksterne drev, USB nøgler eller i ”skyen” (lagerplads som større producenter har tilgængelig på Internettet). Hvis dine personfølsomme data lægges i skyen eller f.eks. private informationer eller billeder som du ikke ønsker at andre skal kunnen få adgang til, så husk at kryptere dem, så kun du er i stand til at læse dem.
- Password - Brug altid et log-in til din PC eller MAC. Anvend forskellige passwords til forskellige konti da hackere vil prøve samme nøgle på forskellige brugere/konti. Skift regelmæssigt dine passwords ud og (ca. en gang om måneden). Brug altid passwords der er på mere end 8 tegn, f.eks. når du opretter brugerkonti til spil, chatrooms, sociale netværk såsom Facebook m.v. Dette gælder også til netbank, digital signatur mm. Et password er først sikkert når der benyttes både store og små bogstaver kombineret med tegn og tal. En nem måde at lave passwords på er at lave det der hedder passphrases, som f.eks. at man skifter alle E’er ud med 3’taller og i’er ud med udråbstegn, således vil ordet internettet se sådan ud: !nT3rn3tt3t. Det er vigtigt at man laver sine egne regler for udskiftninger mellem tal og bogstaver! Man kan også vælge at sætte stavefejl i sine passwords med vilje, hvilket gør det sværere at gennemskue for en eventuel hacker.
- Persondata - Er du tvunget til at sende f.eks. CPR nummer over mail, skal denne information altid være krypteret ellers er det som at sende dit CPR nummer på bagsiden af et postkort. Dit CPR nummer kan nemlig misbruges af andre til identitetstyveri. Indtast aldrig din E-mailadresse, bankoplysninger eller andre personlige oplysninger såsom f.eks. dit personnummer på hjemmesider, du ikke har tillid til. Reager som udgangspunkt aldrig på e-mails fra banker og pengeinstitutter der indeholder links du skal klikke på, eller der beder dig om personlige oplysninger. Disse er oftest forsøg på phishing.
- Flytbare medier - Del ikke USB-nøgler, CD’ere eller flytbare harddiske med andre, da medierne kan smittes med spyware eller andet malware, ved brug på andre maskiner. Pas således også på hvis du finder en USB nøgle og vælger at bruge den.