Råd til sikkerhed på smartphones og tablets

Hvis man tager for let på sikkerheden og ikke følger nedenstående råd risikerer man at få malware, som på en smartphone f.eks.gør at de kriminelle kan kigge med og gå helt ind i din private sfære og se, hvem du taler med - og hvor længe, aflytte samtaler, eller aflytte det rum din smartphone ligger i, se hvor du er, og hvem du sender sms’er til og hvad de sms’er indeholder, ligesom de både på smartphones og tablets kan sniffe de passwords og koder du taster til forskellige apps til f.eks. mobil betaling eller lignende. Malware kan også på smartphones sende sms’er eller foretage opkald til et fjernt land, med store regninger til følge. Du kan med andre ord miste dine penge og blive udspioneret i ubehagelig grad.

 1. Brug aldrig forskellige former for mobil betalingssystemer eller netbank uden at du har et antivirus installeret først og husk at bruge lange komplekse  koder for adgang til den type applikationer


 2. Brug sikkerheds-software på din smartphone og tablet. Der findes mange forskellige programmer, som kan beskytte mod malware (ondsindet kode) og indtrængen på din smartphone eller tablet.  Hos C-cure anbefaler vi F-Secure Mobile Antivirus eller Kaspersky Mobile Security, som både kan beskytte mod malware når du browser, ved hjælp af GPS hjælpe dig til at finde enheden igen, hvis du har tabt den.  Man kan også spærre sin enhed, hvis den mistes (Noter din enheds IMEI-nummer ned, så den nemt kan spærres i tilfælde af tyveri. Det unikke IMEI-nummer står på et mærke bag telefonens batteri. Alternativt kan du få nummeret frem ved at taste *#06# på tastaturet).

 3. Du kan også installere en specifik app, som kan hjælpe med at lokalisere din smartphone, hvis den bliver væk, eksempelvis Find My iPhone til iOS og Cerberus til Android.

 4. Vælg et sikkert kodeord eller pinkode. Undgå åbenlyse talkoder på kun 4 cifre, såsom 1111, 1234 og 1212, ligesom du ikke skal anvende din dankortkode, din fødselsdato, postnummer eller telefonnummer. Det  vil være for nemt for en kriminel at regne ud og risikabelt – særligt hvis du tjekker og skriver emails fra din mobil. Brug evt. programmet Free Pasword Manager, der opbevarer dine koder i krypteret form.

 5. Brug altid skærmlås, så enheden automatisk låses ved inaktivitet. Anvender du et kodemønster, så sørg for at holde skærmen ren, så ingen kan se dit mønster. Hvis du bruger du kode, så husk at lave din egen kode og ikke anvende den fabriksindstillede standardkode, da det ellers vil være nemt for en kriminel at bryde ind i din tablet eller smartphone.

 6. Sørg for at holde din smartphone eller tablet opdateret, ved at installere de nyeste opdateringer. Og lad være med at ’roote’ eller ’jailbreake’ din smartphone, for udover, at du kan få kompromitteret sikkerheden på telefonen, så mister du også garantien på produktet.

 7. Bluetooth og GPS bør slukkes når du ikke bruger dem (for eksempel Bluetooth og GPS), da det øger sikkerheden og i øvrigt sparer batteri.

 8. Vær kritisk, når du installerer apps og gemmer data på din smartphone. Hent kun apps fra de officielle app stores (Google Play, App Store og Windows Phone Store) mange af de øvrige appstores der tilbyder gratsi apps eller billige apps, udbyder ofte inficerede apps , som når du installerer dem, kan sniffe dine koder eller på anden måde spionere eller kompromittere din sikkerhed. Vær ligeledes opmærksom på, hvilke tilladelser en app beder om og om det er i overensstemmelse med dine sikkerhedskrav.

 9. Åbn kun links du stoler helt på, og tænk også over, hvilke informationer du gemmer på din smartphone.

 10. Tænk over hvordan og hvor du offentligt på nettet deler informationer. Det der umiddelbart kan virke som en harmløs informationsdeling, kan måske fremadrettet være kompromitterende. Deler du links eller applikationer, så vær sikker på at det ikke indeholder malware (ondsindet kode) eller indgår i uhensigtsmæssig spredning af falske budskaber.

 11. En del smartphones og tablets leveres med mulighed for kryptering. Brug det for øget sikkerhed og skal du købe nyt, så vælg en løsning der kommer med kryptering.

Microsoft 365 security

Microsoft 365 security

Powered by wpsnet.com -  Menu design based on CC-BY: html5up.net