Kære allesammen,

Vi gør opmærksom på, at vi traditionen tro, holder lukket på kontoret mellem jul og nytår, men at vores vagttelefon selvfølgelig er åben på Tlf. 45 41 14 46.

Nu da juledagene og årets afslutning nærmer sig, er det jo en perfekt anledning til at takke for et godt samarbejde og tage et tilbageblik på året der gik.

Vigtige trends og begivenheder i 2005

Antallet af virus var i andet kvartal nået helt op fra 110.000 til ca. 150.000 her ved årets afslutning, en hidtil uset vækst i virushistorien. Man kan dog konstatere, at selvom væksten var voldsom, så var der kun to massive netværksorme-angreb i September, -Zotob ormen og Sober. Y ormen som oversvømmede email systemerne i November.

Tidligere på året så vi lidt til et af de større udbrud af Zafi. D ormen, men generelt må vi konstatere at de traditionelle netværksormeangreb, ser ud til at vige pladsen for andre mere avancerede teknologier. F-eks. er botnets blevet den store nye udfordring,- virusforfatterne slås indbyrdes om at "eje" de mest omfattende botnets,- hvilket gør at vi for første gang i historien så masseudbrud af vira, der forsøger at afinstallere andre via, for efterfølgende at installere sig selv og dermed kunne styre PC'en som et led i et større botnet.

I November opdagede F-Secure brugen af rootkit teknologi i det software Sony anvender til at registrere og administrere digitale rettigheder. Dette resulterede i en international sag for underholdningsgiganten Sony, men rejste også problematikken i andre større virksomheder, som må revurdere måden de håndterer datasikkerhedsrelaterede emner.

En Nintendo spillekonsol, blev angrebet af den første trojan til platformen, hvilket forhindrede konsollen i at boote. Vi forventer flere angreb på MP3-afspillere og spillekonsoller i 2006.

2005 var året hvor vi så flere kriminelle phishing forsøg, enten direkte til online banking kunder, som i den svenske sag med Nordea, som måtte lukke ned for deres online banking i en periode,- eller hvor man forsøgte at udnytte menneskers gode vilje til at betale bistand til krigsofre eller folkeslag ramt af naturkatastrofer. Mange donationer havnede derved i de forkerte lommer.

Spam blev mere og mere et værktøj hvor man ved falske nyhedsmails om naturkatastrofer etc. lokkede ind på websites der forcerede downloads af trojaner eller andet malware.

Antallet af mobilvira steg til over 100. Vi forventer her en endnu større vækst i 2006, da mobilmarkedet har et kæmpe potentiale for elektronisk kriminalitet og mange af de forskellige teknologier der skal anvendes, allerede er bevist at være funktionsdygtige.

Hvis man vil læse mere om året der gik (på engelsk), kan dette link følges:

http://www.f-secure.com/2005/2/

Rigtig glædelig jul og godt nytår
fra alle os hos C-cure

Microsoft 365 security

Microsoft 365 security

Powered by wpsnet.com -  Menu design based on CC-BY: html5up.net