Cyberkriminalitet


I en udsendelse fra 2009 kunne man på DR2 d. 8. februar 2011, se en lang række IT sikkerhedseksperter fortælle om udviklingen af cyberkriminalitet.(Se videoerne nederst i artiklen).
Internettet blev jo aldrig bygget til at lave økonomiske transaktioner eller udveksling af følsomme data på, men alligevel er det det, som det bruges til i dag.
I udsendelsen kunne man høre om den 15 årige Mafiaboy, der for alvor viste verden hvor usikker internettet er. Problemer med tyveri af kreditkorts- og kørekorts- informationer, åbne usikre trådløse netværk blev afdækket og man fik gode bud på, hvorfor vi så sjældent i offentligheden hører om cybekriminalitet.

I begyndelsen af 2007 var der omkring 250.000 vira. Indenfor et år blev dette tal fordoblet og botnets, spyware og polymorphe malwares har gjort arbejdet mod malware svært. Estland som er et af de lande, der har taget IT bedst til sig og i dag på næsten hvert et gadehjørne tilbyder internetadgang, blev udsat for massive cyberangreb, som man var ganske sikre på kom fra Rusland. Vi har tidligere set Rusland, som et stort land for organiseret IT kriminalitet, men Kina er kommet godt efter og tankevækkende er det jo at militæret i dag ansætter og uddanner hackere.

Desværre er udsendelsen fra 2009 og kan af gode grunde derfor ikke fortælle historien om Stuxnet, en virus designet mod kraftværker. Sagen om Stuxnet menes at have kostet 2 forskere på et kraftværk i Iran livet, de omkom hver for sig, men samme morgen ved bilbomber. Begge forskere arbejdede fokuseret på at afdække oprindelsen af Stuxnet og var meget tæt på afslutning af sagen. I sikkerhedsindustrien er man ret sikker på at parterne bag Stuxnet er efterretningstjenesterne i USA og Israel. Et målrettet militært og politisk angreb, der har kostet adskillige mandetimer i mange år… Der ses flere og flere eksempler på, at de der hindrer IT mafiaen eller regeringer i denne type fremdrift, f.eks. ved at afdække sager, lukke spyware eller phishing inficerede websites ned, risikerer hævn i form af nedbrænding af bygninger, biler eller trusler på livet. Med andre ord er cyberkriminalitet ikke længere bare for sjov eller for at opnå lidt økonomisk gevinst.

Der er stof til eftertanke for enhver om at beskytte sin identitet på internettet….og mon NemID ikke lige trænger til en opstramning?

Videoerne kan ses her:

Del 1.

Del 2.

Del 3.

Del 4.

Microsoft 365 security

Microsoft 365 security

Powered by wpsnet.com -  Menu design based on CC-BY: html5up.net