Gode råd til adfærd på nettet

• Først og fremmest – Brug den sunde fornuft. Vis ansvarlighed - Husk at hvis informationerne du behandler, ikke er vigtige for dig, kan de måske være vigtige for andre at beskytte.
  • Vær forsigtig med hjemmesider, der vil have dig til at udføre en handling, der strider mod god etik, eller f.eks. opfordrer til køb af varer, vis oprindelse du ikke kender, eller hvis formål du er i tvivl om.  Piratkopieret software indeholder f.eks. ofte bagdøre der giver hackere adgang til din computer, og dermed dine data.
  • Klik ikke på links du modtager over Messenger, chat, fora, sociale netværk såsom Linked In, Facebook etc. Hvis ikke du er 100% sikker på, at der ikke kan være malware på destinationen der linkes til. Du skal f.eks. aldrig give en Facebook applikation tilladelse til noget for at se en video, eller en ”sjov hjemmeside”.
  • Patch software og opdater til seneste OS – For eksempel er Windows XP ikke længere patchet af Microsoft. Vær forsigtig med at benytte eller installere programmer, du får tilsendt uopfordret fra andre.

• Brug altid et log-in til din PC eller MAC. Anvend forskellige passwords til forskellige konti da hackere vil prøve samme nøgle på forskellige brugere/konti. Skift regelmæssigt dine passwords ud og (ca. en gang om måneden). Brug altid passwords der er på mere end 8 tegn, f.eks. når du opretter brugerkonti til spil, chatrooms, sociale netværk såsom Facebook m.v. Dette gælder også til netbank, digital signatur mm. Et password er først sikkert når der benyttes både store og små bogstaver kombineret med tegn og tal. En nem måde at lave passwords på er at lave det der hedder passphrases, som f.eks. at man skifter alle E’er ud med 3’taller og i’er ud med udråbstegn, således vil ordet internettet se sådan ud: !nT3rn3tt3t. Det er vigtigt at man laver sine egne regler for udskiftninger mellem tal og bogstaver! Man kan også vælge at sætte stavefejl i sine passwords med vilje, hvilket gør det sværere at gennemskue for en eventuel hacker.

• Husk at logge af dine konti inden du forlader computeren. Folk kan let tilgå personlige oplysninger samt ændre passwords samt udgive sig for at være dig når de har adgang til kontoen. Dette er bl.a. også vigtigt hvis man vil undgå at ens facebook konto bliver overtaget.

Er du tvunget til at sende f.eks. CPR nummer over mail, skal denne information altid være krypteret ellers er det som at sende dit CPR nummer på bagsiden af et postkort. Dit CPR nummer kan nemlig misbruges af andre til identitetstyveri. Indtast aldrig din E-mailadresse, bankoplysninger eller andre personlige oplysninger såsom f.eks. dit personnummer på hjemmesider, du ikke har tillid til. Reager som udgangspunkt aldrig på e-mails fra banker og pengeinstitutter der indeholder links du skal klikke på, eller der beder dig om personlige oplysninger. Disse er oftest forsøg på phishing.